Loonbedrijf Fa. Jakobs

Heikampweg 3
5862 AR Geijsteren
0478 - 531245
info@fajakobs.nl

Over Fa. Jakobs

Over Fa. Jakobs

Kwaliteitswerk ons Kenmerk. Of het nu in loonwerk of grondverzet is, ons motto dragen we uit in alle werkzaamheden, al ruim 60 jaar! Het brede assortiment aan diensten en onze flexibiliteit dragen daaraan bij. Een professioneel team dat beschikt over een hoogwaardig machinepark staat aan de basis van ons streven om altijd kwaliteitswerk te leveren.

Geschiedenis '58 - '70

In het jaar 1958 hebben de gebroeders Toon & Gerrit Jakobs het loonbedrijf opgericht in Geijsteren. Men begon met dorswerkzaamheden en trok door de regio met een Ford Major en een Standard dorskast. Al snel werd er een tweede tractor gekocht en kwamen er werkzaamheden bij zoals persen, stalmest strooien en frezen. Het bedrijf mocht zich vestigen aan de Wanssumseweg nabij het kerkhof en de pastorie. Na enkele jaren werd deze locatie te klein en is het bedrijf verplaatst naar de Heikampweg waar beide gebroeders toen zijn gaan wonen en waar het bedrijf nog altijd gevestigd is.
Eind jaren '60 begon snijmais steeds meer geteeld te worden als ruwvoer naast het rantsoen gras/ hooi en daarom werd daarin geïnvesteerd. Al snel bleek de capaciteit van de één- of tweerijige hakselaars onvoldoende hoog, mede vanwege de motorvermogens die de gemiddelde tractoren konden leveren dus werd er gezocht naar een passende oplossing.

Geschiedenis '74 - '80

In de zoektocht naar capaciteit bij het hakselen van mais kwam men in 1974 uit bij Kamps de Wild uit Zevenaar. Daar werd een zelfrijdende hakselaar gebouwd die werd samengesteld uit twee Speiser Jaguar tweerijige hakselaars. Door deze samen te voegen ontstond één van de eerste zelfrijdende vierrijers op Nederlandse bodem. Zoals de twee lospijpen doen vermoeden had deze machine ook twee messenkooien met werprad. Dit alles werd aangedreven door een Fiat scheepsmotor. De Kaweco Maisjet 4000 stond op de Amsterdam Rai en prijkte daar met stickers van de Gebroeders Jakobs erop en deed enkele jaren goede dienst op het loonbedrijf. Tegen de tijd dat de machine zijn dienstjaren erop had zitten, waren er meerdere fabrieksoplossingen wat betreft vierrijers en werd de overstap gemaakt naar een John Deere.

Geschiedenis '90 - '00

In deze periode zijn de gebroeders Toon & Gerrit opgevolgd door de tweede generatie. Cor kwam als zoon van Toon in het bedrijf, Chris en Joos kwamen als zonen van Gerrit erbij. De overdracht was voltooid in .... waarna het loonbedrijf Gebr. Jakobs voortaan verder ging als Firma Jakobs. 
De tweede generatie zette de groei door en er werden meer werkzaamheden toegevoegd aan het dienstenpakket. Om het groeiende machinepark te stallen werden de loodsen uitgebreid en werd het erf telkens weer wat groter.
In 1999 gaf een collega loonwerker Keijsers uit Oirlo te kennen de werkzaamheden wegens ontbreken van bedrijfsopvolging te staken. Vanwege de prettige samenwerking in voorgaande jaren werd besloten om tot een overname te komen. Één werknemer en het machinepark werden ingelijfd en een tijd lang bleven machines ook gestald in Oirlo. De overname gaf een lokale boost die bijgedragen heeft om door te groeien tot zijn huidige vorm. Vanaf dit moment deed de uienteelt zijn intrede dankzij de overname van ervaring en mechanisatie die voortkwam uit loonbedrijf Keijsers.

Geschiedenis '00 - '20

In de daaropvolgende jaren werd er hard gewerkt en heeft het grondverzet een steeds prominente plek gekregen binnen het bedrijf. Van oudsher is er altijd een kraan aanwezig geweest maar vanaf 2010 werd de capaciteit verdubbeld met de komst van een tweede machinist en kraan afkomstig van het zojuist gestopte loonbedrijf Valckx uit Well. Door het wegvallen van het bedrijf aan de overkant van de Maas deed zich de kans voor om de klantenkring uit te breiden en werd er meer werk verricht binnen deze regio.
Vanaf 2016 vond er wederom een uitbreiding plaats binnen het agrarische loonwerk na beëindiging van loonbedrijf JHF Hendrickx & ZN uit Blitterswijck waarna een gedeeltelijke overname volgde. Al jaren eerder waren er op meerdere vlakken samenwerkingen vooral bij het bietenrooien en laden, maar ook bij het persen en wikkelen wisten beide bedrijven hun krachten te bundelen. Na de bedrijfsbeëindiging werd een gedeelte van het bedrijf overgenomen inclusief hun ervaren chauffeurs. 
Het werkgebied strekte zich al jaren uit tot ver over de Duitse grens waar veel conserven werden gezaaid voor Oerlemans Foods. Ook zaten er direct over de grens meerdere klanten waar afland fritesaardappelen werden gerooid voor hetzelfde bedrijf uit Broekhuizenvorst. Voor Oerlemans Foods zijn 35 jaar erwten en bonen gezaaid waarna het bedrijf door het Spaanse Virto werd overgenomen en het teeltgebied is verplaatst naar het warmere zuiden van Europa. 

Vacatures

Momenteel hebben wij geen openstaande vacatures.

Cerfificaten

Om te blijven voldoen aan gestelde eisen binnen ons vakgebied zijn wij in het bezit van meerdere certificaten zoals VKL en VCA. Tevens zijn wij aangesloten bij de brancheorganisatie Cumela, deze behartigt de belangen van de sector in de breedste zin. Als opleidingsbedrijf voor leerlingen binnen ons vakgebied zijn we aangesloten bij SBB. Wij mogen ons daarom ook een ‘Erkend Leerbedrijf’ noemen waar jaarlijks één of meerdere leerlingen hun stages afronden. Ons akkerbouwbedrijf is Global G.A.P gecertificeerd, deze certificering staat voor verantwoord agrarisch handelen.

Bent u op zoek naar certificaten/keuringsrapporten van ons bedrijf voor uw eigen certificering, dan kunt u deze hieronder downloaden:

Akkerbouwbedrijf

Rondom Geijsteren liggen de percelen van ons akkerbouwbedrijf. We bewerken grofweg 150 hectare waarvan het meeste in eigendom is van het Landgoed Geijsteren. Deze percelen variëren van zand, zavel tot rivierklei. Ons bouwplan bevat waar mogelijk minimaal een 1 op 4 rotatie met gewassen als bieten, aardappelen, mais, granen, uien, cichorei of soja. Sinds 2020 is deze soja als proef gezaaid op enkele hectares en wordt verwerkt in producten van Alpro.
Binnen ons akkerbouwbedrijf kunnen we de reeds aanwezige mechanisatie en mankracht efficiënt inzetten. Ook dienen de eigen percelen als goede proeftuin om verbeteringen aan machines of teeltmethodes te testen. Mede daardoor kunt u altijd met uw praktisch vraagstuk terecht en zullen we samen bekijken welke aanpak het beste past.